MERSİN / YENİŞEHİR - Evliya Çelebi Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi

TURİZM ve OTELCİLİK  MESLEK LİSELERİ TARİHÇESİ

Milli Eğitim Bakanlığı Ticaret ve Turizm Öğretimi Genel Müdürlüğü'nün 47 yıllık turizm eğitimi deneyimi bulunmaktadır. Ülkemizde turizm eğitimi ilk kez 1961-1962 öğretim yılında Ankara'da başlatılmıştır."Otel Teşkilatı ve Eğitimi" adı ile bir yıl süreli olarak gerçekleştirilen turizm eğitimi faaliyeti 1963-1964 öğretim yılında "Otelcilik Okulu" unvanı ile üç yıl süreli yeni bir okul türünün geliştirilmesi ile gerçek kimliğine kavuşmuştur. Üç yıl  sonra İstanbul'da kardeş "Otelcilik Okulu" açılmıştır.

Turizm eğitiminin görev kapsamına girmesi ile birlikte, Milli Eğitim Bakanlığı Ticaret Öğretimi Genel Müdürlüğünün adı 1965 yılında "Ticaret ve Turizm Öğretimi Genel Müdürlüğü" olarak değiştirilmiştir.

10 yıl süre ile "Otelcilik Okulu" unvanı altında eğitim veren bu okullar 1973-1974 öğretim yılından itibaren, mezunlarına üniversiteye giriş hakkı verilmesi ile birlikte "Otelcilik ve Turizm Meslek Lisesi" adı ile faaliyetlerini sürdürmüştür.

1975-1983  yılları arasındaki sekiz yıllık sürede Kuşadası, Bolu, Bursa, Mersin (1979), Muğla, Tekirdağ, ve Perşembe'deki yedi okul turizm eğitimi kervanına katılmıştır.

1980'li yılların başlarında sektör temsilcileri ile Millî Eğitim Bakanlığı temsilcilerinin ortaklaşa sürdürdükleri çalışmalar sonucunda, "otelcilik ve turizm eğitiminin yabancı dil ile desteklenmesi zorunluluğu" ifade edilerek, mevcut okulların önüne hazırlık sınıfı konulması kararlaştırılmıştır.

Hızlı bir okul açma trafiği yaşanan 1983-2009 yılları arasındaki son 26 yıllık sürede faaliyete geçirilen okul sayısı 108´dir.

MERSİN MERKEZ OTELCİLİK VE TURİZM MESLEK LİSESİ

Okulumuz, Otelcilik ve Turizm Meslek Lisesi adı altında 1979–1980 Öğretim yılında şu an Mersin Hizmet İçi Eğitim Enstitüsü hizmet binası olarak kullanılan binada eğitim öğretime başlamıştır. 1981–1982 Eğitim-Öğretim yılından itibaren Mersin Tevfik Sırrı GÜR Lisesi'nin pansiyon binasında eğitim ve öğretim faaliyetlerini sürdürmüştür.

Okulumuz 1987–1988 Öğretim yılından itibaren Anadolu Otelcilik ve Turizm Meslek Lisesi'ne dönüştürülmüştür.

1 Şubat 1997 tarihinden itibaren de inşası tamamlanan şu anda eğitim öğretim faaliyetlerimizi sürdürdüğümüz yeni binamıza taşınmıştır.

EVLİYA ÇELEBİ MESLEKİ VE TEKNİK ANADOLU LİSESİ

Mersin ili Yenişehir ilçesinde bulunan okulumuz, 2014-2015 Eğitim Öğretim Yılı itibariyle Evliya Çelebi Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi ismiyle hizmet vermektedir.

Yayın: 31.12.2012 - Güncelleme: 13.02.2023 03:07 - Görüntülenme: 3792